NIEUW: ZIBO Nachtvorstventilator

ZIBO_Nachtvorstventilator_Transportstand-1030x579

Nachtvorst betekent voor fruittelers, waaronder o.a. blauwe bessen telers een jaarlijks terugkerende zorg. Traditioneel kiezen telers ervoor om hun gewas te beregenen en daarmee vorstschade te voorkomen. Buiten de kosten voor beregenen is de kans op uitspoeling van meststoffen (en daarmee de toename van ziektes) eveneens een nadeel van deze techniek. Geïnspireerd door deze uitdaging ontwikkelde Zinger Mechanisatie de ZIBO Nachtvorstventilator; een imposante axiaal-ventilator die een oppervlakte van drie hectare effectief tegen vorst kan beschermen.

De ZIBO Nachtvorstventilator is robuust gebouwd, heeft een diameter van 2 meter en rijkt tot 10 meter hoogte. De luchttemperatuur is op deze hoogte warmer. Door de warmere lucht schuin naar beneden te blazen wordt de koude aan de grond verdreven en vermengd. De ventilator draait 360 graden om zijn as en kan hierdoor rondom een oppervlak van drie hectare beschermen tegen vorst. Dankzij de speciale kunststofuitvoering van de ventilatorbladen heeft de ventilator een gering geluidsniveau. Geluidshinder voor omwonenden wordt hierdoor vermeden. Indien geen stroompunt voorhanden is, kan de ZIBO Nachtvorstventilator worden voorzien van een stroomaggregaat.

De ervaringen uit het eerste praktijkjaar zijn positief. Zo blijkt de opbrengst van blauwe bessen, naarmate je dichter bij het ventilatorpunt komt hoger te zijn. Gevoegd bij het voorkomen van uitspoeling van meststoffen en lagere gewasbeschermingskosten maakt de ZIBO Nachtvorstventilator al snel een meer dan rendabele investering voor fruittelers. Doordat de fruitteler niet hoeft te beregenen is de kans op schimmelziekten en schurft immers aanzienlijk lager. Ook uit de hoek van proefboerderijen is sprake van belangstelling voor de ZIBO Nachtvorstventilator. Dankzij de inzet van de ZIBO Nachtvorstventilator voorkomen ze dat vorst jaarproeven in bijvoorbeeld aardappelen teniet doet. Dit betekent dat er geen seizoen aan onderzoek verloren gaat.

De ZIBO Nachtvorstventilator wordt hydraulisch bediend en is voorzien van steunvoeten voor stabiele plaatsing. Met behulp van een ingebouwde temperatuurmeter start de ZIBO Nachtvorstventilator automatisch als de weerssituatie daarom vraagt. De fruitteler blijft op de hoogte middels dankzij een app-notificatie.

Voordelen ZIBO Nachtvorstventilator

  • Bescherming tegen nachtvorst
  • Geen uitspoeling van meststoffen
  • Minder kans op schimmelziektes en schurftaantasting
  • Besparing op chemische middelen
  • Hoger opbrengst
  • Grote capaciteit (tot 3 hectare per ventilator)
  • Geluidsarm (geen hinder voor omwonenden)
  • Robuust uitgevoerd v.z.v. steunpoten
  • Optioneel voorzien van generator

Bekijk de video

Bekijk de foto’s

ZIBO_Nachtvorstventilator_Transportstand-1030x579